Topení

Odvod kondenzátu z komína

Odvod kondenzátu z komína

Komín je běžnou součástí stavebních objektů a může sloužit k několika účelům, primárně se ovšem jedná o odvod spalin z lokálního vytápění. Kromě klasických krbů je nutné do komína odvádět například také výstup z kondenzačního kotle. Nejednotná teplota na různých úrovních po výšce komína či nepravidelné užívání mohou způsobovat kondenzaci odváděných par a jejich zpětné zatékání do spodní částí komína. Odstranění kondenzátu je možné řešit několika způsoby (včetně prevence), z nichž velmi účinným je pravidelný odvod.

Vznik kondenzátu a jeho odvod z komína

Kondenzát v komíně vzniká z různých důvodů, standardně se jedná o již zmíněnou rozdílnou teplotu (především v horních úrovních), špatný tah, ale také například povrchové řešení vnitřních stěn komínové trubky. Odvod kondenzátu je možný, jsou-li pro něj vytvořeny optimální podmínky zahrnující především dostatečný záchyt kondenzátu a jeho pravidelné vypouštění. Kondenzát je odváděn pomocí sběrné nádoby (jímky), která se umísťuje ve spodní úrovni komína a nežádoucí kapaliny zachytává. Jímka je opatřena výpustí.

Proč kondenzát z komína odvádět

Kondenzát shromažďující se v komínové trubce může být velmi nebezpečný, pokud není správně řešen. Jeho vzniku lze velmi dobře zabránit, nebo jej výrazně omezit účinnou prevencí. Pokud ke vzniku kondenzátu ovem dochází, čištění komína a odstraňování kapalných usazenin je nutné hned z několika důvodů, a to:

  • kondenzát netvoří pouze voda, ale také kapaliny hořlavé nebo výbušné povahy, což je problém především u tepelných zdrojů s přímým spalováním paliva
  • kondenzující voda v horních úrovních a v blízkosti ústí komínu může namrzat, vetší množství pak může omezovat tah komínu a celkově snižovat jeho funkčnost
  • nedostatečně zaizolovaná komínová vložka může kondenzát propouštět do vnějších konstrukcí a způsobit jejich poškození
  • u kovové komínové vložky může kondenzát způsobovat korozi

Pokud chcete předejít vzniku kondenzátu, je nutné zajistit optimální podmínky tahu komína a dostatečné teploty odváděných spalin po celé jeho délce.

About the author